Jumaat, 26 Ogos 2011

22 years old


birthday kali ni jatuh pada bulan puasa. tepat 20.08.2011, genap umur aku mencecah 22 tahun. still young okes. =) alhamdulillah...sampai hari ni aku asih diberi peluang oleh Allah untuk meneruskan kehidupan aku. x tau la akan datang macam mana. aku berdoa agar umur aku dipanjangkan Allah. tapi, dah 6 kali la maknenye birthday aku x disambut oleh arwah ayah. herm ='(

kat rumah, birthday aku disambut sehari awal. means 19.08. sebabnye, malam nye tu abang aku nak balik umah mak mentua die. so die celebrate awai. tu pon
aku x sangka.

sebenarnya, on dat day, aku kuar berbuka ngan bff aku. oleh kerana keluar pon dah 6.30ptg, mama bagik permission untuk balik lewat. tapik, baru jam 8.45mlm, aku dapat call dari akak, soh balik rumah atas alasan nak tunjuk kat aku beg baru mayyah (anak buah aku).

K : adik. kat ne?
G : kat jusco lagik.nape?
K : ni nak tunjuk beg mayyah. balik la.
G : ha??ala, nantila adik tengok.
K : ish. along nak bawak balik beg mayyah balik kl nanti. cepatlah.
G : herm. yela.tapik kul 9 k? (berat hati padahal nei)
K : ok.

memang x predict paper pon. so, berat kaki nak langkah balik. tapi still balik. sampai rumah, semua macam x der paper. akak dalam bilik. along bz kemas barang. aku nak panggil akak. pintu bilik tutup. ok.itu memang kebiasaan die. so, baru nak gi
kat mama, akak kuar bilik.taraaaa......

nyummy. 1 box of donut.(12 pcs) wif a candle. waaaaaaaaaaaaa..terharu!

ok. donut is one of my favourite. =)...thanks sis..love u soooooooooo much! thanks mama. thanks along, kak long, sayang semua!! sayang sangat. =').

dalam jam 11.30mlm, bff aku yang tadik berbuka sama datang depan rumah. aku ingat ade paper. rupenye nak wish birthday. Dayah ,shepa, azrin. thanks dear. and, dorang ade bagik present. ok. sangat priceless. time dorang wish tu pon, aku dah spechless. terharu yg amat. korang mmg best! =)

novel ketika cinta bertasbih. dah lama carik finally dapat as present!

birthday kali nei jugak adalah birhtday kali pertama aku ada si pakcik. huk huk. birthday die 22.08.2011. oh..so close! awal2 die dah habaq mai kat aku 1 perkara.

B : birthday dekat2, so x yah nak celebrate2.. x yah nak surprise2.. *sambil buat muke serious*
G : hah?? T_T habis tu? *muke x puas ati*
B : kite celebrate sekali arung. senang. jimat. *buat muke kerang busok*
G : hah? (dlm hati..gile x romantik die nei) T_T

even x der surprise2, tapi hadiah die dah cukup surprise..:).. thanks a lot dear. love u soo much..



Rabu, 24 Ogos 2011

trip to medan - part 2

Sambungan part 1

20 july

Bangun di pagi nan indah, memang superb. Sejuk and nyaman je rase. ye la. Kat kaki gunung. Mau x rase gitu. Ok. Sarapan pagi kami sekadar mengisi perut kosong. Lepas je mandi terus kemas barang. Pagi tu gadis semua x mandi air panas. X mau! Nanti bau sulfur.

Jejaka2 yang busy mandi air panas. Settle semua, jam 9 kitorang dah menunggu angkut. Aku ingat angkut macam smalam. Rupanya x. dia bawak mobil peribadi. Ala..macam avanza tu. Tapi kan kitorang ade 7 orang. Dengan beg besar gabak masing2 lagik. Oh maiiii…memang macam sardine dalam kereta tu. Nasib baiklah x jauh.

7 beg besar gabak. masuk avanza. memang sardin

Perjalanan hanya mengambil masa sekitar 4 jam untuk sampai ke danau toba dari perkampungan Gunung Sibayak. Jalan sana, macam biase memang thrill habis. Hadoi.

Setiba je kat jeti Parapat, Danau toba, kitorang terus bergerak ke feri yang dah tersedia menanti penumpang untuk ke pulau samosir. Aku suke feri ni sebab open air. Walaupun cahaya matahari tegak atas kepala, tapi, angin sejuk dari tasik yang terdalam ni memang masyuk! Syok amek2 gambar. Bukan senang dapat naik ni. Kat Malaysia x der feri cenggini okes. :P

Danau toba dari pandangan tempat tinggi

me n my sis..:)

samosir is actually a fish. ade lagenda dia.(macam kisah tanggang gak)

Dalam tengah syok pilih sit, tetiber ade ulat hotel (sesuker kau jer jijie bagik nama) datang kat aku and dian. Pada mulanya, aku dah bitau kat si dian nie, aku x nak hotel tu. Memangla murah. Tapi x tau condition sebenar. Lagi pulak, hotel sini x sama macam kat Malaysia. Cth : kalau bilik kat m’sia, die kate untuk 2 orang..tapi still boleh sumbat 4 ke 5 orang..kan??kan??betol x?? tapi sini..kalau die kate 2 orang..maka 2 atau max 3 orang je boleh satu bilik! si ulat bulu hotel tu still lagik paksa2.

Aku naik rimas.Finally dian yang layan. Ye la. Orang2 die jugakkan. Dian pun macam accept je. Aku malas nak betekak ngan orang tu. Aku amek satu bilik. Dalam gambar bilik itu sangat besar! Reality?? Hampesss!!! Wut the fish! Kicik! Sekangkang kera je. Memang aku nak hempuk kepala si ulat hotel tu!


ni lah feri tu a.k.a tuk tuk.

bajet model je masing2.

coincidence situation : dah macam pasangan couple. tapi x! semua pun dah ade pasangan masing2

cantikkan?? =)

budak ni sangat hebat berenang dalam tasek yang dalam tu. ni die datang kat ever feri n mintak penumpang baling duit dorang akan tangkap. kunun hebat. tengok2..baling syiling m'sia semua x dapat tangkap. haha. syiling kite berat wook. :D

Sampai je pulau samosir, aku dah rase semacam. Dah lah sakit hati dengan hotel tu. Siap warning. "Kalau tau masuk lebih muatan nak denda!" Cess.. n nasib baik la trip kali ni ade future lawyer (erna). So, die la yang banyak handel pasal hotel nei. Kitorang mintak duit balik even manager tu macam dah bengkek! Go to hell la kalau macam nei gaye korang treat guest! Finally, kami dapat balik duit kami rp120k daripada rp150k. haha! Berjaya!

Oleh kerana masalah tu, kitorang terpaksa la menapak carik hotel/rumah tumpangan lain. Aku masih mahu mencari hotel yang pernah aku pergi dulu. Bayar pun murah. Sekitar rp150 satu bilik. Tapi boleh masuk bape ramai. Lei wat bbq. Lei camp fire. Lei pasang fly/ground. Ok. Murah!

Sementara mencari hotel tu, yang lelain dah aku tinggalkan kat tempat makan. Sebab belum lunch. Agak lewat sebenarnya. Aku, erna n dian, pergi riki carik hotel lama tu. Jauh x jauh sangat la aku menapak. Jumpe hotel tu. (rodeo accomodation) after cakap2, bagi tahu owner tu kitorang pernah ke tempat ni tahun lepas tapi dengan group lain, die terus bagik diskaun! Kelas u jah! Hahaha. Dari rp150k die bagik rp80k! sangat jauh beza! Aku tersenyum puas! Lepas deal terus pergi semula kat tempat makan tadi. Sebab aku sendiri dah kubuloq tahap gaban! Dah la kebuloq. Kaki penat bejalan. Jalan bebukit bukau. Oh maiii..menduga iman aku sungguh!

Habis makan. Masuk bilik. 1 bilik sumbat 7 orang. Memang terbaek! Well, semua pon budak outdoor, dah biase tidur merempat. J then, terus tukar baju untuk terjun dalam tasek danau toba. Oh? Anda terperanjat? Itu sangat best! Air die sangat sejuk n banyak ikan yang fames kat m’sia tu..dorang panggil fish spa tu..=P.. peringatan : jangan bermimpi nak mandi tasek sampai jam 6 lebih..try tengok gigil x gigil lutut korang dok dlm tasek tu…sejok woooooooooooo…

Kat tasek aku mandi dah siap syampu, gosok gigi, sabun badan , cuci muka. All in. lengkap. X yah nak mandi dlm bilik air. Jangan kate aku pemalas. Sebab air dlm bilik air tu pon datang nye dari tasek. X ke sama je kekdah nye??kan? After solat, siap2 terus jalan-jalan gune kaki. Hak hak. Kunun nak carik jagung...nak bakar. Skali x der. Masing2 muke bukan main mengharap lagik. Keke. Kat pulau ni, malam2 kalau jalan banyak kedai dah tutup..ade la..3 4 bijik yang still bukak. Jual pashmina, kain batik..cm tu la.

Balik hotel, terus bentang ground kat kawasan lapang. Buat camp fire. Sambil masak2. Menu : bihun soto : chef : aku n abg farid : nasib baik sedap n alhamdulillah tiada sesiapa yang masuk toilet kerana cirit birit.

soto sedap

Time tengah makan, hotel nie secara x langsung di penuhi orang2 yang baru daftar masuk dan mereka seolah olah teruja melihat kitorng duduk kat situ sambil makan n bercamp fire. Bukan main lagik dorang. Amek kosi dok depan bilik..kekeke.. agak2 la bro nak mengadap pong..kami segan..haha.


berlepakking di atas ground memang syok.

Fire camp. =)

Ok finally, time to sleep. Semua pon x larat dah. Masuk bilik macam sardine. Superb…ZZZzzzzZZZzzz


bersambung

Selasa, 16 Ogos 2011

aktiviti bulan ramadhan

nampaknye entri sambungan yg ke medan tu x lei nak dibuat skarang..aku bz..(ces.ayat bz kalah menteri) but its so true. aku bz! haha. ye la..dah nak raye kan..so..aku bz dengan tempahan buat kueh raya..^_^.. hebat kan?

ok. aku bukan la hebat mana pon. tapi boleh la. tahun nie, 2 jenis je yang kami ( mama n aku) jual. kueh dahlia n kueh almond london. alhamdulillah. tempahan yang dapat memberangsangkan. tu pasal x lei nak buat entri panjang bejela tu.

between, aku jugak bz mengecat rumah. wah! semngat nak raya okes! haha. bukan per, cat rumah dah kusam. lama sangat dah x cat. hri2 biasa, aku ngecat sorang. hujung minggu baru la akak aku tlg. mcm nie, duet raye kene mintak lebey nie..=D...

part yg x best, dah 2 hari nenek aku masuk spital. tu pon menjadikan aku semakin bz..T_T.. ye la..pagi2 mama aku gi spitl.tgh hari aku plak gi spital anta n suap makan kat nenek. ok. itu sangat penat. harap nenek aku cepat sembuh.


Khamis, 4 Ogos 2011

trip to medan - part 1

MEDAN - ni bukan kali pertama aku ke sana. tahun lepas aku dah pun jejak kan kaki ke sana bersama-sama group ALUMNI UTeM. so, kali ni, adalah kali ke2 aku kesana dan sekaligus menjadi orang yang bertanggungjawab menghandle all the program. dengar pun dh susah kan? aku bukan nye hebat sangat pun dalam manage hal2 macam ni. tapi nasib baik yang pergi semua budak2 outdoor. so, x la beban berat sangat utk aku.

6 orang je pun yang pergi berBUDGETkan wang RM160(tiket flight pergi dan balik+luggage) + rm250(makan+transpot+tmpat tinggal+airport tax)..pada aku..tu dah cukup murah. tapi mungkin korang bolei buat lebih murah barangkali.

18july2011

aku gerak dari mlk ke TBS kl dengan bas sekitar jam 7mlm. sampai terus aku mencekik sebab lapar yang amat. ape x nya, malam sebelum aku gerak, charger lappy aku buat hal. dah la aku nak print report. x ke menangis aku dibueknye?? sorang2 mmber aku call semata nak carik charger lappy. dah la lappy aku old skol kan, maka x ramai la yang same charger ngan aku. jam 3 pagi baru aku dapat charger n balik rumah setlekan kerja. maknenye..malam tu ku langsung x tido. mengantuk okeh! *kalau la dia ada..bolei die betolkan charger aku..wuwuwuwu*

kat tbs. semua pandang semacam jer kat kitorang.

ok.back to da story. akak aku dari putrajaya trus ke tbs naik ERL. then, from TBS, kitorang bergerak ke LCCT sekitar jam 11mlm. nak x nak terpakse la merempat kat LCCT disebabkan tiket flight jam 7.40 pagi tapi ada sorang member aku yang naik flight jam 8.30pg. LCCT ke airport polania medan mengambil masa dalam 45minit je. dokek yo. x jauh pon.

sedang merempatkan diri kat lcct..

19july2011

mampu naik takat air asia je.."everyone can fly"..

sampai je sana, aku paling senang lepas imigresen. hehe. yang lain semua ade je yang kene soal macam2. muka baik memang mcm nie.:D..then, kat sana kami terus breakfast sementara lagi sorang member aku sampai. ye la. masih awal pagikan. tips untuk carik makan kat sini adalah carik kedai makan yang ade tulis pekataan muslim. kalau x der tu, x halal la tu. :)

breakfast lontong sayur n teh botol (famous kot air nie. tapi ade sesetengah tekak x bolei masuk)

oleh kerana aku dah pernah sampai ke sini, so aku dah pun ada sorang member from UMSU (universiti muhammadiah sumatera utara) yang mewakili MAPALA(mahasiswa pecinta alam). MAPALA ni adalah satu badan untuk seluruh uni indonesia. dari airport, kitorang naik angkut menuju terus ke kaki gunung Sibayak untuk mencari rumah tumpangan.ni kes redah. x der booking2 pon.

perjalanan nak ke sana mengambil masa sekitar 2jam lebih. agak sakit bontot jugaklah naik angkut ni lama2. kalau jalan dia macam highway utara-selatan x pe gak. ni x. uh makk aiii.. lagik teruk dari dari jalan ke cameron highland. kalau mental calar, mau muntah gakla dalam angkut tu.


angkut yang mengangkut kitorang dari airport

rumah tumpangan : Purnama.s dan mandian air panas.

sampai je kat rumah tumpangan, terus check in(mcm hotel 5 star je ayat) and salin baju untuk mendaki gunung sibayak. sedikit info tentang gunung sibayak : salah satu antara gunung berapi yang berketinggian 7257 ft. dah lama gunung ni x meletus. sekitar puncak gunung ni masih ada sulfur (bau yg mampu buat orang2 macam aku muntah) dan air panas. hampir 3/4 perjalan ke puncak gunung sibayak berlantaikan jalan tar yang pacak x hengat! x sampai 5 minit jalan, berhenti. 5 minit jalan, behenti. deiii..bila mau sampai puncak daa...sumpah. kalau x kuat iman memang mencarut je la sepanjang trek.

bila semakin menghampiri puncak, walaupun pancaran matahari menegak atas kepala, terasa hembusan angin sejuk mencucuk tulang. pandangan mata pula dihiasi satu panorama yang indah. subhanallah cantik sungguh ciptaan Allah.

guy with white shirt : dialah student UMSU n MAPALA : dian

haaa!! sile lihat. mencanak kan??ni baru sikit...T_T..

eh eh..ade traveller ovc..=)

subhanallah. cantikkan ciptaan Allah..

sampai puncak dah ade beberapa group lain. x la ramai sangat..then, adalah sekelompok er..x tau la pendaki ke apa.tapi orang2 tempatan la kan. kitorang dah la kebulor. bukak makanan. dorang pandang jer.x bagik mcm x sedap plak. tp maggie pon bawak 3 bungkus jer. kitornag je dah 7 org..cm ne tu? nak x nak..bukak kacang bagik dorang. hamboi. dah sedap dapat makan kacang..kulit kau buang sepah2 yer?? aku lesing kau nanti baru tau.


bekas kawah gunung berapi

sulfur. barangkali hidung mamat2 ne tersumbat..hehe..busok okes

habis bergambar semua, sekitar jam 3.30ptg kami turun semula untuk pulang ke rumah tumpangan. nak turun ni pon satu hal. kalau dah jalan tar yang mencanak...x rase nak berlari sentiasa pulak kan???lepas tu penat kalah kan kene kejar dak anjing..tapi kan..sane anjing memang sepah2..malang la pada sapa2 yang bejalan sebelah aku. memang baju dorang asyik kene tarik je ngan aku sebab takut anjing..haha.. n seriously, kalau boleh guling, aku rase macam nak guling2 je sampai ke bawah..haih.. but..itu semua pengalaman mendaki gunung di tempat orang. :)

sampai kat rumah tumpangan, semua macam kene tembak. membongkang x hengat. kak jaja jer yg x tido. dok sibuk basuh baju sebab bau sulfur telampau. haha. aku? bau pon bau la..dah penat. baik aku tidur. agak nak maghrib baru aku sedar. haha. gile huduh perangainya. then, terus bersihkan diri n solat.

malam tu, kitorang masak. er..x masak sangat la. sebab mama aku dah siap masakkan ayam goreng cili dah dari malaysia. kene panaskan balik je pon. haha. ready made mehh..^_^ ..kitorang just masak nasi n sup sayur. masing2 makan macam pelarian somalia pon ada. kebulor barangkali..hahaha.


masak makan malam. gotong royong u

habis makan, continue aktiviti seterusnya. mandi air panas sulfur. rumah tumpangan kitorang ade sediakan kolam air panas. so, boleh lah kitorang legakan penat badan sikit. rumah tumpangan tu x la mahal mana. rp 250,000. er...duit indon yer..so paham2 la..:D. ada 2 bilik. ruang tamu. tmpat sidai baju n 2 biik air. cukup besar dah tu. oleh kerana aku dah pernah kesini, aku la yang menjadi mangsa malam tu untuk jadik photographr mereka. ces. nasib aku bayek..

oleh kerena penat siang tadi x habis lagi, semua pon x larat nak mandi lama2..apapun, air panas sini x sama dengan air panas kat malaysia.^_^. suhu sini pon sangatlah rendah! sejuk gile okes! lebih sejuk dari cameron highland!


mandi air panas sulfur. after mandi baju jadik SEMERBAK HARUM..oh maiiii..



bersambung....


food wastage disposal bin.

ingat lagi entri pasal projek yg aku n amal menang? well.. agak lambat jugaklah kiranya aku menghapdate pasal projek nie. actually bukan update ape pun, ( macam la gempak sangat kan projek kau ) tapi ni adalah video untuk projek aku tu. x la lama mana. tapik, video ni dapat merungkai kekusutan otak mereka2 yang kurang faham dengan tajuk projek aku..."food wastage disposal bin"

video

bin ni lebih ke arah green which mean hijau la. =D. meh aku terangkan lebih lanjut. cenggini. normal dustbin kita yg kat dapur rumah tu, selalunye bila kita buang sisa makanan, ia akan berair dan busuk. then, orang kutip sampah angkat sampah tu dan buang kat tempat lupus sampah sekaligus mengecilkan tempat pembuangan sampah.

so, this bin mampu mereducekan benda2 yang aku sebutkan tu tadi. firstly, bin ni akan menghancurkan sisa makanan bila kita pusingkan paddle dan seterusnya sisa makanan yg dah hancur akan disebatikan dengan tanah. seperti yg kita sedia maklum, sisa makanan + tanah = baja.. so, secara tidak langsung, kita menggunakan semula sisa makanan kita. :). kan bersih alam sekitar nie..:)

p/s : kalau kita x sayang bumi kita, sapa lagi nak sayangkan bumi nie?? ^_^