Khamis, 8 Mac 2012

ganti tayar kereta pecah

entri kali ni out of topic kebiasaan aku. aku sekadar nak sentuh tentang pentingnya bagi mereka2 yang drive kereta, kaum wanita terutamanya, untuk tahu menukar ganti tayar kereta bila pecah atau bocor.

perkara ni maybe dipandang enteng oleh segelintir perempuan. yelah, perempuan. tak kan nak tukar tayar kereta sendiri. mana mampu. + mesti korang fikir kotor la tangan , lagipun boleh call orang untuk tukarkan. tapi korang sedar tak perkara ni penting andai kata orang berada di kawasan yang tak ader coverage line? or maybe kat highway? or maybe kawasan tu susah untuk orang lain datang? aku menaip base on experience.


**************************


gini ceritanya. benda ni happend last year. time tu aku on da way ke k.l dengan mama aku sahaja. time tu memang aku pakai paling gadis ayu lah kan. dengan seluar khakis, baju blouse, accecrs bagai and yang penting aku pakai heels. ok.


nak jadi cerita, lagi 4 ke 5 km sebelom masuk sungai besi, tayar kereta aku side kanan blakang pecah. kuat lah jugk bunyi nye. dan time tu aku laju jugak. nasib baik aku dapat control kereta. aku terus masuk emergency line and stop. mama aku dah cuak. aku? cuak lah jugak. tapi blagak cool. bukan per. aku just tak nak kasi mama aku ++++ cuak bile tengok aku cuak.


so, aku turun kereta, cek tayar. first, aku just fikir, ok. call abang aku yang dah ade kat kl untuk tukar tayar kereta aku. tapi, nasib x menyebelahi aku barangkali. abang aku stuck in jam yang teruk. so, dah setengah jam aku tunggu die. aku pon macam dah malas. aku tukar heels kepada seliper. bukak segala accscr yang aku pakai including jam. lipat lengan blouse aku. bersiap sedia tukar tayar sendiri. nasib baik kereta aku lengkap tools semua.

mama aku tolong aku angkat segala beg dalam bonet kereta dan dimasukkan ke dalam sit blakang. then mama aku tanye.

m : ni adik nak wat apa?

a : tukar tayar ni sendiri lah mama. tunggu along blom tentu die sempat sampai

m : adik boleh ker?? *pandang aku dengan satu pandangan yang kompius*

a : hehe. mama tengok je. jangan risau. =)

padahal, ni first time aku tukar tayar sendiri. before ni, aku sekadar memerhati. nasib baiklah aku ni memang blajar pegang spanar semua. so, aku tau la serba sedikit.

maka, mula la operasi menukar tayar aku. korang boleh bayangkan x, gadis memakai blouse, bertudung belit2, angkat tayar keluar dari bonet? menonggeng nonggeng tukar dan pasang tayar. semua kenderaan yang lalu satu pon x behenti! gile hampeh. yang mampu dorang buat adalah HON! ape ke bengong hon hon. behenti tolong lagik bagus kot. tapi yang kelakarnye bile ade pakcik pakcik yang lalu, pandang aku sampai bepusing time aku tukar tayar. tu yang mama aku nampak la. barangkali pelik bile fomfuan tukar tayar sendiri.

alhamdulillah. aku selamat menukar tayar yang pecah tu kepada tayar lain. dan, boleh survive sampai balik melaka semula. so, kat sini aku nak bitau betapa penting nye ilmu tukar tayar tu. senang je. x susah mana. kekuatan..pijak je la spanar tu bile korang nak bukak tayar. bukan susah.

p/s : kepada kaum lelaki yang x reti tukar tayar, baik lah korang blajar. malu kot sbb aku yang fomfuan pon reti tukar tyar kereta. tayar motor pon lepas ape. tp lepas tu x taulah selamat jalan ke x. =P utk para wanita plak, blajar la tukar tayar kereta. x usah la nak begantung sangat dengan lelaki. =) be indipendent! chill yooo.

7 ulasan:

...miSS fAi... berkata...

jijie...!!! salute la dpt tukar tayar sndiri...!! kete boleh jalan siap... salute!!! belajar dari mana nie?? kalu kak fai, cmfirm panik dulu...!!! tapi betul jugak tu. kena belajar jugak cara nk tukar tayar kete.. hehehhee, nie yg nak search kat utube nie... ngeeehhhh =p

Azizan Zolkipli berkata...

yeayyy, saya tabik pada golongan wanita yang pandai tukar tayar kereta pancit sendiri ! chaiyok, chaiyok !!

saya tahu, orang lelaki di luar sana pun ada juga yang tahu & tak pernah tukar tayar sendiri. baik mengaku cepattttt hahahaha ...

_aiza_ berkata...

if was in ur place that time, i confirm just waiting n waiting n waiting....hahhaa....

xtaulah mampu ke tidak tukar tayar tue..hahaha...

langkah kaki.. berkata...

kak fai : haha. before ni penah juga tayar pancit sekali. tp orang lain yg betolkan. at that time, jijie perhatikan jer care die tukar ganti tayar. so, dari situ jijie trus ingt. =) go n search sis. utk kepentingan kite jugak =)

wak jan : hahaha. tu la kan. haaa..sape lelaki yg x reti tukar tayar tu harus malu dengan saye la wakjan. =P

akak : yok blajar tukar tayar. dlm kereta akakpon tools semua lengkap. =)

Fadli [www.mytravellicious.com] berkata...

huhuhu...good good... saya kalo nak tayar tayar, matillaaa... kete 4x4...aiyoyoyo

cEritA kU berkata...

bila nak mula kelas nie?nak register :)

langkah kaki.. berkata...

fadli : alamak.. 4x4 not including in my list.. :P susah kot.. tayar die pon lom tentu larat angkat. :P

ejump : klas i mahal la.. u sanggup ker nak bayar? :P